Masterclass Series

Masterclass Series

How to make a great low-budget film

 

Το NGFF ανακοινώνει τη διοργάνωση τριών masterclasses στα πλαίσια του κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων NGFF 2023. Η ευρύτερη θεματική της φετινής διοργάνωσης προσανατολίζεται στην παραγωγή ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού (low budget films production). Τα εργαστήρια διακρίνονται στα εξής πεδία:

 

  • σενάριο και σκηνοθεσία στον ανεξάρτητο κινηματογράφο
  • παραγωγή ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού
  • σχέση μεταξύ σκηνοθετών-ηθοποιών (εκπαίδευση, καθοδήγηση, διαχείριση κρίσεων).

 Θα δoθεί βεβαίωση συμμετοχής για κάθε masterclass.

 

Κόστος Σεμιναρίων

  • Ο κύκλος των τριών masterclasses παρέχεται δωρεάν στους επιλεγμένους σκηνοθέτες για τις ημέρες της προβολής (25-27 Σεπτεμβρίου). Οι ταινίες που θα προβληθούν, θα ανακοινωθούν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου.
  • Για λοιπούς συμμετέχοντες το κόστος ανέρχεται στα 40€ ανά masterclass, ενώ για όλο τον κύκλο προσφέρεται φιλική τιμή στα 95€.
  • Έκπτωση 20% επί των ανωτέρω τιμών για όσους έχουν καταθέσει ταινία στο φετινό φεστιβάλ, ανεξαρτήτως status.
  • Ομοίως για τους συμμετέχοντες του NGFF 2022.

Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023 στον χώρο τέχνης 4Rizoma (TANGart).

 

 

Ανεξάρτητο Σινεμά - Δημιουργώντας από το μηδέν

Μέσα από ένα masterclass σε μορφή συζήτησης, θα αποπειραθούμε να ανακαλύψουμε τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας μέσα από το ρόλο του σκηνοθέτη-σεναριογράφου.

Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από τη σύλληψη μιας ιδέας και τη συγγραφή του σεναρίου για μια ιστορία, και θα περάσουμε στην υλοποίηση τους στο γύρισμα και όσα συμβαίνουν μετά από αυτό. Όχημά μας θα είναι η δημιουργικότητα, ιδίως όταν το budget δεν είναι αρκετό. Οι βασικοί πυλώνες του masterclass θα είναι:

 Δημιουργώντας μια ιστορία: Το Σενάριο

Η σύλληψη της ιδέας για μια ιστορία: Από πού μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση;

Πώς ξεκινάμε να γράφουμε ένα σενάριο;

Πώς δημιουργούμε τους χαρακτήρες μας;

Ποια είναι η δομή ενός σεναρίου, από τον σκελετό μέχρι τους διαλόγους;

 Από το Χαρτί στην Εικόνα: Προετοιμασία και Γύρισμα

Εδώ θα εξερευνηθούν τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας από την πλευρά του σκηνοθέτη καθόλη τη δημιουργική διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι τα γυρίσματα. Ποιος είναι ο ρόλος του σκηνοθέτη; Πώς αντιμετωπίζει δημιουργικά τις όποιες δυσκολίες ή ελλείψεις για να φέρει εις πέρας το γύρισμα και να υλοποιήσει την ιστορία του;

 Μετά το γύρισμα, τι;

Όταν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, τι ακολουθεί; Ποια είναι η θέση του σκηνοθέτη στο κομμάτι του post-production και μετά απ’ αυτό;

 Εισηγητής: Θάνος Κερμίτσης, Σκηνοθέτης

 

 

No budget stories: The “Make something out of nothing” concept

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας δώσει πλήθος αποτελεσμάτων για τη διεξαγωγή σεμιναρίων και μαθημάτων Σεναρίου και Σκηνοθεσίας για τον Κινηματογράφο. Ωστόσο, τι γίνεται με την “αόρατη” για τους περισσότερους λειτουργία του κλάδου της Παραγωγής; Πώς οργανώνουμε την κινηματογράφηση μιας ταινίας και πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση της με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα;

Στο πλαίσιο του 3ου New Generation Film Festival σας προσκαλούμε σε ένα Masterclass Παραγωγής ταινιών για νέους κινηματογραφιστές το οποίο εστιάζει στις βασικές έννοιες του κλάδου και εντοπίζει καλές πρακτικές, εναλλακτικές προσεγγίσεις και tips που θα συμβάλλουν στη μετατροπή της σεναριακής σας ιδέας σε κινηματογραφική ταινία.

Εισηγήτρια: Γεωργία Νικολάου, Υπεύθυνη Παραγωγής

 

 

Οδηγώντας τον Ηθοποιό: Εκπαίδευση, Αποτελεσματική Καθοδήγηση, Διαχείριση κι Απόδοση

Το Masterclass με τίτλο Οδηγώντας τον Ηθοποιό στόχο έχει να καθοδηγήσει και να στηρίξει τον σκηνοθέτη στη διαχείριση της σχέσης του με το καστ του για βέλτιστη και ποιοτική υποκριτική απόδοση. Το Masterclass θα διακριθεί σε τέσσερις ενότητες:

  • Εισαγωγή στη σχέση σκηνοθεσίας και υποκριτικής για τον κινηματογραφικό φακό: Αυτογνωσία και εκτίμηση ικανοτήτων ανάλογα με το στάδιο της σκηνοθετικής μου καριέρας/ Casting/Mixed ensembles, διαχείριση δυναμικών και αξιοποίηση ικανοτήτων/Ποιος είναι ο ηθοποιός μου: εκτίμηση και διαχείριση δεξιοτήτων του άλλου, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ψυχολογία του ηθοποιού/ Επικοινωνία: Επαγγελματισμός και γλώσσα του στούντιο, Ethics και συναίνεση, EDI/ Διαχείριση διαμάχης και συγκρούσεων, burnout και βοήθεια/Υγιεινή και κανόνες/ Δημιουργώντας δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του καστ (bonding)/ Εκπαίδευση ηθοποιού/Δίνοντας σκηνοθετικές οδηγίες: ο ηθοποιός δεν ξέρει τίποτα vs ο ηθοποιός ξέρει τι κάνει/Τεχνικές, θεωρίες, συμβουλές/Λογοκεντρική, σωματοκεντρική και ψυχοσωματική υποκριτική/ Peer review και εποικοδομητική κριτική: open practice, brainstorming, κριτική συναδέλφων, (αυτο)βελτίωση
  • Hands on practice session: Διαδραστικό εργαστήρι με ασκήσεις σκηνοθεσίας
  • Peer review και feedback: Εκτιμώντας προσπάθειες και ανταλλάσσοντας ιδέες
  • Q&A: Συζήτηση

Εισηγήτρια: Dr Διονυσία Μπουζιώτη (BA, MA, PhD, AFHEA), Σκηνοθέτης, Performer Trainer, Ερευνήτρια