3rd NGFF 2023

NGFF 2023 POSTER

 

Το 3ο NGFF θα διεξαχθεί το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου 2023 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, και θα συμπεριλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που προωθούν και γιορτάζουν τη νιότη. Την παρουσίαση είκοσι επιλεχθέντων έργων θα ακολουθήσει η τελετή απονομής βραβείων με χρηματικά έπαθλα από 100 έως 400 ευρώ για τους νικητές και ένα πάρτυ με διακεκριμένους καλεσμένους σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της Αθήνας. 

Κάθε χρόνο προσεγγίζουμε την κινηματογραφική τέχνη από διαφορετική σκοπιά με στόχο την εν τω βάθει κατανόησή της και παρουσίαση των πτυχών της στην ποικιλία και πολυμορφία τους. Ως εκ τούτου, η θεματική των εκπαιδευτικών δράσεων του τρίτου NGFF ορίζεται στα πλαίσια του Low Budget Filmmaking σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν και να διερευνηθούν οι σύγχρονες τάσεις και ανάγκες.

Το NGFF είναι υπέρμαχος της ισότητας, της συμπεριληπτικότητας και της διαφορετικότητας (ΙΔΣ) και απορρίπτει ταινίες ρατσιστικού, σεξιστικού και ομοφοβικού περιεχομένου.

 

 

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

 

Το New Generation Film Festival (NGFF) είναι ένα φρέσκο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που διανύει επιτυχώς τον τρίτο χρόνο ζωής του. Σε μια τυχαία συνάντηση με τον ιδρυτή του, Νίκο Γιάννακα, μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, συμφωνήσαμε να αναλάβω την Καλλιτεχνική του Διεύθυνση. Το φεστιβάλ προσδοκά να δώσει βήμα στους νέους δημιουργούς και να τους προσφέρει όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διεκδικήσουν το όνειρό τους επαγγελματικά, αλλά και να αναδιαμορφώσουν τις κραταιές συνθήκες στη κινηματογραφική βιομηχανία της ελληνικής πραγματικότητας. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το όραμα και ανήκουμε σε μια ομάδα παρόμοιων φεστιβαλικών θεσμών που αναδύονται ή έχουν ήδη ιστορία στην ελληνική επικράτεια.

Το NGFF αποτελεί ωστόσο ένα μικρό, μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό φορέα που δρα περισσότερο στα πλαίσια της τοπικής κοινότητας. Συνεπώς, το NGFF μέχρι και την άφιξή μου εστίαζε κυρίως στην προβολή των επιλεχθέντων ταινιών και τη διεξαγωγή ενός Μasterclass από επαγγελματίες του χώρου. Ο αρχικός στόχος μου για το NGFF είναι η ποιοτική αναβάθμισή του· αυτή περιλαμβάνει τη διεύρυνση του δικτύου συνεργασιών μας, την εκπροσώπηση υποεκπροσωπούμενων ομάδων, την προώθηση των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τη διάνοιξη νέων θέσεων εργασίας για την ανάπτυξη του οργανισμού, την ένταξη πολιτιστικών εκδηλώσεων κι εκπαιδευτικών δράσεων στο ετήσιο πρόγραμμά μας, την επέκτασή μας σε μια εμβέλεια πανελλαδική και διεθνή, την αύξηση συμμετοχών από νεότερους δημιουργούς και αντίστοιχα, τη διεύρυνση του ακροατηρίου μας. Στο πλαίσιο αυτό, και για πρώτη φορά φέτος, φέρνουμε νέους συνεργάτες από το χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, όπως Κολλέγια και μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ενώ σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε το ετήσιο πρόγραμμα με συνεντεύξεις, διαδικτυακές εκπομπές, roundtables, ημερίδες, χειμερινές προβολές, εργαστήρια και parties.

Όσον αφορά τα  μακροπρόθεσμα σχέδια για το NGFF, στοχεύουμε στην εδραίωσή του και τη επέκτασή του σε όλα τα επίπεδα εντός κι εκτός Ελλάδος. Γνωρίζω ότι το πλάνο είναι φιλόδοξο, αλλά είμαι βέβαιη ότι εγώ κι η ομάδα μου θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το υλοποιήσουμε, καθώς το όραμά μας είναι συνώνυμο της συμπερίληψης και της καινοτομίας. Ελπίζουμε να συντελέσουμε ενεργά στη δημιουργία και ισχυροποίηση ενός κινηματογραφικού πυρήνα στη χώρα ετούτη, των περιορισμένων έως ανύπαρκτων ευκαιριών, ώστε η εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία να διευρυνθεί και το όνειρο εκατοντάδων νέων να γίνει έργο. Για τον λόγο αυτό, καλωσορίζουμε ιδέες και προτάσεις ώστε να συνεχίζουμε να επενδύουμε ενεργά στους έφηβους, τους νέους σκηνοθέτες και τα συνεργεία τους μέσα από ένα πλάνο προώθησης, εκπαίδευσης και έμπρακτης στήριξης. Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, δοκιμάζουμε την ιδέα κινηματογραφικών ένθετων για τις χώρες με περιορισμένη πρόσβαση που χαρακτηρίζονται ως εμπόλεμες ζώνες ή επικρατούν ολοκληρωτικά καθεστώτα. Επίσης, προετοιμάζουμε θεματικές ενότητες που θα αφορούν υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες, θέματα ταμπού και κοινωνικά στερεότυπα, αλλά και φλέγοντα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως το περιβάλλον και η βιωσιμότητα. Σας περιμένουμε σε αυτή τη διαδρομή ως καλλιτέχνες, συνεργάτες, υποστηρικτές ή θεατές. Η παρουσία σας στην ζωή του θεσμού μας, είναι χώμα και νερό για να ανθίσουμε μαζί σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Διονυσία Μπουζιώτη (BA, MA, AFHEA, PhD)

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

NGFF Greece 2023