Κινηματογραφικό Εργαστήρι για

Έφηβους & Νέους έως 25 ετών

The Low Budget Film Story

 

Ιδέα | Σχεδιασμός | Υλοποίηση

 CINEMATHESIS

 

Κεντρικός Εισηγητής

Χρήστος Πετρόπουλος | Σκηνοθέτης, Κινηματογραφιστής

 

Η Cinemathesis είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα, με έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών και της εκπαίδευσης, εγγεγραμμένη στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν πλούσιο κοινωνικό αντίκτυπο, τελούν υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη και συμμετοχή Φορέων, Περιφερειών και Δήμων σε όλη την Ελλάδα.  Έχει εκπονήσει στοχευμένες και καινοτόμες δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα για παιδιά, νέους, άτομα τρίτης ηλικίας και ευάλωτο πληθυσμό, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση των Καλών Τεχνών, το παιχνίδι και ποικίλες οπτικοακουστικές και κινηματογραφικές τεχνικές.

 

ΙΔΕΑ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι κινηματογραφιστές είχαν μόνο κάποια βασικά εργαλεία για να εκφραστούν. Συχνά, δούλευαν μόνο με μια κάμερα κι αυτή ήταν δύσχρηστη. Επιπλέον, ο ήχος στην αρχή ήταν ανύπαρκτος κι έπειτα έπρεπε να περάσει πολλά στάδια εξέλιξης για να αποτελέσει ένα άρτιο εκφραστικό και αισθητικό εργαλείο για τον σκηνοθέτη.

Όλα αυτά που σ’ ένα επαγγελματικό γύρισμα χρειάζονται ένα μικρό φορτηγό για να μεταφερθούν, σήμερα η τεχνολογία μας τα δίνει σ’ ένα εργαλείο που χωράει στην παλάμη μας: το κινητό!

Το συμπυκνωμένο τετράωρο εργαστήρι μας θα εξερευνήσει τις εξής ενότητες:

  • Κάνοντας κινηματογράφο με κινητό
  • Από την ιδέα στον πίνακα της ιστορίας (storyboard)
  • Από τη λήψη εικόνας και ήχου μέχρι το μοντάζ, τους τίτλους και το trailer

Πιο αναλυτικά,

1η ώρα: Κινηματογράφος

Γιατί θέλουμε να εκφραστούμε μέσω της κινούμενης εικόνας;

Εισαγωγή στις βασικές κινηματογραφικές  έννοιες και στο πώς ετοιμάζουμε μια ταινία χαμηλού ή ανύπαρκτου κόστους.

2η ώρα: Εισαγωγή στην Αισθητική και την Τεχνική του Κινηματογράφου

Τι είναι και πώς οργανώνουμε ένα κινηματογραφικό κάδρο;

Ηχοληψία και χρήση του ήχου σε μια ταινία.

3η ώρα: Έτοιμοι, Μοτέρ, ΠΑΜΕ!

Ώρα για γύρισμα! Με αφετηρία όλα όσα διδαχθήκαμε τις προηγούμενες ώρες, καλούμαστε τώρα να τα κάνουμε πράξη.

Οι συμμετέχοντες διακρίνονται σε μικρές ομάδες και καλούνται να κάνουν το δικό τους γύρισμα. Στόχος είναι μια μικρού μήκους ταινία με αρχή, μέση και τέλος. Ο καθένας θα μεταδώσει το μήνυμά του μέσω της κινούμενης εικόνας.

4η ώρα: Μοντάζ

Αμέσως μετά το γύρισμα θα παρουσιάσουμε προγράμματα μοντάζ (ελεύθερα λογισμικά), τα οποία ο καθένας θα επεξεργαστεί στο κινητό του.

Θα δούμε πώς ενώνουμε δύο πλάνα και για ποιο λόγο, τη δημιουργική χρήση του ήχου και τους τίτλους. Τέλος θα φτιάξουμε ένα μικρό trailer για την ταινία μας και κινηματογραφική αφίσα.

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί δωρεάν στα πλαίσια πολιτιστικών κι εκπαιδευτικών δράσεων του 3ου NGFF. Θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 στον Εθνικό Κήπο.